IBS Ripulin hoitovaihtoehdot

Ripulipainotteinen IBS voi olla uskomattoman ahdistava vaiva, koska suoliston toimintaa voi olla vaikea hallita ja se voi olla myös erittäin noloa. Onneksi saatavilla on erilaisia IBS-ripulin hoitovaihtoehtoja. Tässä esitellään joitakin näistä vaihtoehdoista.

IBS Ripulin hoito ja ruokavalio

Yksi ripulipainotteisen IBS:n hoidon ensiaskeleista on tunnistaa ja välttää oireita laukaisevia elintarvikkeita, esimerkiksi joitakin tai kaikki seuraavista:

  • Leseet ja kuidut, kuten isphagulankuori
  • Suuret annokset C-vitamiinia ja magnesiumlisää
  • Kofeiini (kahvi, tee, kolajuomat ja kipulääkkeet)
  • Laktoosi ja fruktoosi (maito- ja hedelmäsokeri). Laktoosittoman maidon kokeileminen ja hedelmämehun välttäminen auttaa määrittämään, onko toinen tai molemmat näistä luonnollisista sokerista oireita laukaisevia, varsinkin jos ripuliin liittyy turvotusta.
  • Sokerittomat makeiset tai purukumit, jotka sisältävät ksylitolia, maltitolia, sorbitolia tai mannitolia. Nämä ovat keinotekoisia makeutusaineita, jotka voivat aiheuttaa ripulia suhteellisen pieninäkin määrinä.

Ruoka- ja oirepäiväkirjan pitäminen voi auttaa oireita aiheuttavien ruokien tunnistamisessa. On huomattava, että elintarvikkeiden/ruokaryhmien poistaminen ruokavaliosta tulee aina tehdä yleislääkärin tai rekisteröidyn ravitsemusterapeutin valvonnassa. Runsaan veden juominen, aterioiden syöminen säännöllisesti ja aterioiden jättäminen väliin on erittäin suositeltava osa IBS-ripulihoitoa.

IBS Ripulin hoito ja lääkitys

Ripulipainotteisen IBS:n hoitoon lääkäri voi esimerkiksi seuraavia valmisteita.

Antispasmodiset aineet –Esimerkiksi piparminttuöljy voi auttaa lievittämään kouristelua ja vatsakipua. 

Suolen liikkuvuutta estävät lääkeaineet – esimerkiksi loperamidi helpottaa ripulia hidastamalla suolen peristaltiikkaa ja pidentämällä ruokasulan läpikulkuaikaa suolistossa. Loperamidi lisää peräaukon sulkijalihaksen tonusta ja vähentää siten inkontinenssia ja ulostamispakkoa. Loperamidin mahdollisia haittavaikutuksia ovat ummetus, pahoinvointi ja väsymys. 

Masennuslääkkeet – Voidaan määrätä vähentämään kouristelua tai vatsakipua. Trisykliset masennuslääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta, mikä voi tehdä niistä hyödyllisiä IBS-ripulin hoidossa. Haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi suun kuivuminen tai uneliaisuus.

PiihappogeeliKolloidinen piihappogeeli vähentää vatsakipua, ripulia, pahoinvointia, ilmavaivoja ja närästystä. Sillä ei ole farmakologista vaikutusta, vaan geeli kulkee ruoansulatuskanavan läpi sitoen suolta ärsyttäviä ainesosia ja kuljettaen ne ulos kehosta.

Probiootit – Jotkut IBS-oireista kärsivät ovat havainneet, että probioottien säännöllinen käyttö auttaa lievittämään heidän oireitaan, vaikka tällä hetkellä ei olekaan tieteellistä konsensusta tämän tueksi.

Vaihtoehtoiset IBS-ripulin hoitovaihtoehdot

Muita IBS-ripulin hoitovaihtoehtoja ovat stressinhallinta (rentoutuminen, liikunta, jooga, hengitysharjoitukset), hypnoterapia tai kognitiivinen käyttäytymisterapia, hieronta, akupunktio tai vyöhyketerapia.

Yhteenveto

Ripulipainotteinen IBS on monimutkainen vaiva, ja oireet voivat muuttua hoidon aikana. Suosittelemme etsimään sinulle sopivinta hoitoa yhdessä lääkärin kanssa.

APTEEKISTA

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.